Een uitdaging is het om aan het juiste hout te komen! Omdat het instrument uit 1 stuk wordt vervaardigt is vooral de dikte een probleem. In Nederland is het vrijwel niet mogelijk grote stukken hout op de gewenste dikte te krijgen, hiervoor moesten we naar Duitsland.

Het cnc frezen van de ruwe body’s en alle losse onderdelen. Het instrument wordt uit één stuk, kwartiers verlijmt hout, gefreesd.

Met dank aan de firma Power Piping die hiervoor haar productie middelen beschikbaar stelt.

 

Om het instrument goed te kunnen bewerken op een cnc machine is het van groot belang dat het CAD model zo dicht mogelijk aan de werkelijkheid wordt gemodelleerd.

Alle onderdelen worden volledig 3D gemodelleerd om ze vervolgens te kunnen bewerken in een CAM omgeving.

Nieuw voor deze serie is de speciaal voor de Ruby Gamba ontwikkelde controle unit.

Mechanisch design en implementatie:

Stain Musical Instruments.

 

Elektrisch design en uitvoering:

Tentlabs te Eindhoven. www.tentlabs.com

Eerste serie gefreesde instumenten.

Alle onderdelen worden speciaal voor dit instrument vervaardigt met uitzondering van de mechanieken en de piëzoelementen.

Mechanieken: GOTOH GB707.

Piëzoelementen: Shadow NFX PU 955

Afwerken en aanbrengen van details.

Alles is handwerk vanaf hier!

Viola da Gamba voor Rubyinstruments

De passie voor muziekinstrumenten is weer aangewakkerd toen Jan Goorissen van Ruby instruments met de vraag kwam of wij met behulp van cnc bewerking dit instrument konden maken.

 

Het merk Stain musical instruments bedacht ik met Aug Oddens, en is nu 23 jaar later werkelijk een merk met een product!

De Ruby Gamba is een product van ±20jaar ontwikkeling. De functionaliteit en vorm werden ontwikkeld door Jan Goorissen en Floris Van der Voort. Sindsdien zijn er diverse prototypes gebouwd uit verschillende uitgangsmaterialen, waaronder Esdoorn en zelfs volledig composiet. Uiteindelijk is er gekozen voor Elzenhout. Deze houtsoort is vrij zacht en mede daardoor lastiger te bewerken dan een hardere houtsoort, maar heeft goede klankeigenschappen. Eén van de eerdere modellen is gedigitaliseerd wat als basis heeft gediend voor de modellen die nu worden geproduceerd.

Aan de klankopname kant is er met diverse pick-ups geëxperimenteerd. De huidige modellen worden met Shadow piëzo pickups afgemonteerd. Als mechanieken worden de GB707 van GOTOH gebruikt. De finish was Tung olie wat onze voorkeur heeft. Toch hebben we besloten om de huidige modellen met een hardere coating te finishen in verband met de kwetsbaarheid van het hout. Het huidige model wordt aangestuurd door eigen elektronica welke in het instrument is geïntegreerd. De bouw is vooral handwerk maar er worden de volgende cnc machine’s voor gebruikt:

CMS router >  frezen body, toets, kam, topkam en staartstuk.

Hurco freesbank > frezen controle unit uit aluminium.

Mazak Co2 laser 2 & 3D > snijden van mallen en sjablonen, pengat, kam en staartstuk contouren.

Kammen

Krul-schildje

Staartpen